🌈Hoe kan je tuin je helpen om op het ritme van de seizoenen te gaan leven?🌈

12 heilige nachten beltane cirkel imbolc intentie jaarfeesten kelten en germanen lichtmis litha mabon michaëlsfeest midzomer natuurlijke cyclus oogstfeest ostara palmpasen pinksteren rituelen samhein schoonheid in vormen secret garden seizoenen sint-jansfeest yule Feb 02, 2023
seizoenen jaarfeesten tuin

Wat kan ik genieten van àlle seizoenen! Ik vereer de seizoenen en sta er in volle bewondering voor! Ze zijn zo'n belangrijk deel van mijn leven en mijn levenswijze, en zeker ook omdat ze zo'n leidraad of een vaste waarde zijn Ik wil liever niets liever dan dit: bewust leven in overeenstemming met de seizoenen!

Over cirkels en cycli
Ik HOU met heel mijn hart en ziel van cirkels en alle ronde vormen (een ei, een spiraal, ...) die voor mij symbool staan voor de oneindigheid, én tegelijkertijd is het voor mij ook zo'n mooie reminder voor herhaling in het leven en de evolutie en verandering die je kan maken. We zijn voortdurend in verandering en in beweging. Zo in het groot (de cyclus van de zon en de maan), zo in het klein (de seizoenen in jouw tuin). Cirkels en cycli scheppen verbondenheid en eenheid. Alles is één!

Jaarfeesten
Elk seizoen is kondigt zich aan met een jaarfeest. Die rituelen en dat vieren zijn we een beetje vergeten in onze haastige wereld. Maar ik draag graag mijn steentje bij om ze terug een eervolle plaats te geven in ons leven. Ze zijn afkomstig van de Vikingen, de Germanen en de Kelten, de meeste natuurvolkeren hebben ook hun eigen jaarcyclus en bijhorende rituele feesten. Die scheppen verbondenheid met de natuur maar vooral ook met jezelf!

Zo vieren we de terugkeer van het licht na de donkere dagen op 2 februari (Lichtmis, Imbolc) met een gezellig pannenkoekenfeest. Palmpasen (Ostara) met een mooi versierde (en lekkere) palmpasenstok, Pinksteren (Beltane, 30 april) om de bloei en ontwikkeling van de natuur te vieren met de duif en de pinksterbruid. Midzomer (Litha, Sint-Jansfeest, eind juni) vieren we met een groot kampvuur. Vanaf dan worden de dagen weer korter. In de herfst is er een oogstfeest (Michaëlsfeest, Mabon, eind september) wanneer dag en nacht even lang zijn. Dan is er natuurlijk het ontroerend mooie Sint Maartensfeest (Samhain, begin november) waarbij kinderen met lantaarntjes zingend langs de huizen gaan, een mooi gebaar van 'delen met elkaar'. Daarna komt Yule eraan, midwinter, de start van het lengen van de dagen en de overgang van oud naar nieuw. Die periode doen wij in de
Secret Garden ook het ritueel van de 12 Heilige Nachten om het jaar mooi af te sluiten en het nieuwe jaar bewust te starten met mooie intenties.

Het mooie van deze terugkerende rituelen is dat ze zo verbonden zijn met wat er in de tuin te beleven valt op dat moment. Je kan ze dus perfect in je tuin tot uiting laten komen.

 

 

Schoonheid in vormen

Cirkels zijn voor mij pure schoonheid! Ik kan erover blijven doorgaan. Waar het hart van vol is, stroomt de pen van over.

Wil jij ook graag meer op het ritme van de seizoenen gaan leven? Het is eenvoudig! Jouw tuin kan jou hierbij al een heel eind op weg helpen.Vier elk seizoen in je tuin en je zal verbaasd zijn hoeveel vreugde het jou geeft! Vraag mijn hulp als je graag op weg wil geholpen worden om jouw tuin op deze manier VORM te geven, zodat jij enkel nog hoeft te genieten en de seizoenen te be-leven in je tuin!

Heb je nog een vraag? Ik hoor het graag van jou! Je kan me mailen naar [email protected]. Dankjewel alvast om deze blog tot het eind te lezen. Ik zou het ook heel erg appreciëren als je het doorstuurt naar iemand die er iets aan kan hebben.

 

Deze prent tekende ik voor mijn boek nog eens over en staat op p. 225.

 

 

Wil je meer inspiratie opdoen voor je tuin? Dat kan met het boek 'Zet je tuin in Beweging': 286 pagina's handgeschreven en rijkelijk geïllustreerd. Dit inspiratieboek helpt je om je eigen tuin nieuw leven en bezieling in te blazen aan de hand van heldere ideeën en praktische stappenplannen.

Bestel het boek

Zin in meer inspiratie voor je tuin?

Schrijf je in voor de gratis tweewekelijkse tuinbrief van Tuinen in Beweging.

Wij hebben een hekel aan SPAM. Daarom doen wij ons uiterste best om je enkel waardevolle info te sturen.