Het grote voordeel van laagjes in de tuin

biodiversiteit bodembedekkers ecologie gelaagdheid onderhoudsvriendelijk Jan 31, 2023
gelaagdheid tuin biodivers

Zoals een natuurlijke vegetatie is opgebouwd uit planten van verschillende hoogten, zo kan je dat ook best in je tuin aanpakken. Gelaagde begroeiing verhoogt de duurzaamheid en de ecologische waarde.

Wat bedoel ik met laagjes in je tuin?
Je kan 4 lagen onderscheiden in de tuin:
* de boomlaag: met hoge en minder hoge bomen
* de struiklaag: met struiken, hagen en klimplanten
* de kruidlaag: met vaste planten en bloembollen, of lang gras
* de strooisellaag: de onderste laag die de bodem bedekt houdt, met afgevallen bladeren en ik reken hier ook de lage bodembedekkende planten bij


Gelaagdheid toepassen in de tuin
De meeste tuinen zijn groot genoeg om dit principe toe te passen. In kleine tuinen 'vervangt' een hoge muur begroeid met klimplanten de boomlaag. De gelaagdheid is een principe voor de gesloten ruimte, daar waar er plantenvolumes komen. Zoals een border. En zelf in een klein border kan je al gauw minstens 3 lagen zetten.


De ecologische meerwaarde van laagjes
Door deze etagevormige opbouw kan in de tuin een maximum aan planten groeien op een minimum aan oppervlakte. Het zorgt voor een grote diversiteit. Onder struiken kunnen schaduwminnende vaste planten groeien. Dat zorgt voor stabiliteit in het mini ecosysteem en een maximale verscheidenheid aan diertjes.

 

Onderhoudsvriendelijk
Je creëert een quasi gesloten kringloop, waarin tal van organismen samen leven: de planten, paddestoelen, schimmels, insecten, vogels, insecten, zoogdieren. Zowel in de bodem als erboven. Daardoor houdt zo'n gelaagde border zichzelf in stand met weinig tussenkomst van de mens. De beplanting past mooi in elkaar waardoor ongewenste kruiden veel minder kans hebben om te groeien.

Hou de grond bedekt
In de moestuin mag je hakken, schoffelen en spitten (als je dat wil), maar in de siertuin niet! Daar is de bodem zoveel mogelijk bedekt, op een natuurlijke manier met een strooisellaag en bodembedekkende planten. In het begin, vlak na de aanplant met wat compost of fijn hakselhout. Hier ga je tewerk zoals in de permacultuurtuin of volgens het systeem van agroforestry. Zo weinig mogelijk grondbewerking en zo weinig mogelijk 'naakte' grond. Want elk naakt plekje wil bedekt zijn, en wat vaak snelst groeit, zijn ongewenste (pioniers)kruiden. Verstoor de grond niet meer na de twee eerste jaren van aanplant. Dit bespaart je veel (onnodig) werk.

Laagjes zijn boeiend
Elke laag bloeit op een verschillend tijdstip en lokt andere dieren. Er zit dus steeds BEWEGING in de laagjes. Het is leuk om die verandering te zien in je tuin. Het maakt de gelaagde border tot een boeiend geheel.

Laagjes creëren schoonheid in de tuin
Lagen creëren dieptezicht in de tuin. Door verschillende (groene) tinten met elkaar te combineren krijg je een prachtige afwisseling.

 

Als je graag hulp wil om laagjes in jouw tuin te maken of die helpen beheren, schakel mij in en je tuin en jijzelf komen in Beweging! Ik help je super graag verder hiermee want tuinen mooier maken is mijn passie! Ik help jou graag met advies en/of met daadwerkelijke actie en ik doe dat met veel liefde en overgave!

Wat heb JIJ nodig om meer te genieten van je tuin? Laat het mij weten! Stuur me een berichtje op [email protected].

 

Wil je meer inspiratie opdoen voor je tuin? Dat kan met het boek 'Zet je tuin in Beweging': 286 pagina's handgeschreven en rijkelijk geïllustreerd. Dit inspiratieboek helpt je om je eigen tuin nieuw leven en bezieling in te blazen aan de hand van heldere ideeën en praktische stappenplannen.

Bestel het boek

Zin in meer inspiratie voor je tuin?

Schrijf je in voor de gratis tweewekelijkse tuinbrief van Tuinen in Beweging.

Wij hebben een hekel aan SPAM. Daarom doen wij ons uiterste best om je enkel waardevolle info te sturen.